Penting[Sila Baca]
× Blog ini masih dalam proses pemulihan dan penambahbaikan.. Harap Maaf di atas segala kesulitan.. InsyaAllah, ia akan diselesaikan dalam kadar segera....

Kecintaan Para Sahabat Kepada Rasulullah S.A.W.

Alhamdulillah. Baru lepas baca kisah para sahabat Nabi SAW. Masih tak jemu dan takkan pernah jemu dalam membacanya walaupun dah banyak kali diulang. Memang kisah mereka penuh dengan pengajaran dan tauladan masing-masing. Kisah mereka juga mampu membuatkan airmata lelaki ini menitis membasahi pipi kerana peritnya kehidupan mereka dalam menegakkan syi'ar Islam. Kisah mereka juga mampu untuk membuatkan hati ini berkeinginan untuk mengikuti setiap derap tapak kaki mereka. Merekalah pencinta Rasulullah yang sejati dan kisah mereka punyai keunikan yang tersendiri. 

Hati aku terdetik untuk menukilkan sebahagian tentang kisah mereka sebagai penyeri dalam ruang kertas bercahayaku ini. Semoga kita ambil iktibar dan pengajaran dari kisah sebahagian sahabat yang akan kita terokai sebentar lagi. Kisah yang akan memaparkan tentang kecintaan mereka kepada junjungan besar Baginda Nabi SAW. 

Marilah sama-sama kita menghayati tiap satu dari kisah mereka ini. Bukalah hati. Tenangkan jiwa. Selami kisah mereka sepertimana kita selami buku-buku lain seperti komik, manga, surat khabar, novel dan sebagainya.


from GOOGLE


Kisah Kecintaan Para Sahabat r.hum.

Dari 'Aisyah r.a katanya, "Ada seorang lelaki datang kepada Nabi SAW seraya berkata, "Wahai Rasulullah engkau lebih aku cintai daripada diriku sendiri dan engkau lebih aku cintai daripada orang tuaku. Jika aku berada di rumah, aku senantiasa merindukan dan tak sabar untuk secepatnya dapat bertemu dan melihatmu. Dan apabila aku teringat kematianku dan kematianmu, tetapi aku tahu engkau kelak dimasukan ke dalam syurga, tentunya engkau akan ditempatkan di syurga yang paling tinggi beserta para Nabi. Sedangkan jika aku dimasukkan ke dalam syurga, aku takut jika kelak tidak dapat melihatmu lagi". Nabi SAW tidak menjawab ucapan orang tersebut sehingga Jibril menurunkan firman ALLAH SWT.

Ertinya: Dan barangsiapa mencintai ALLAH dan Rasul-Nya, mereka itu akan bersama-sama dengan orang-orang yang dianugerahi nikmat oleh ALLAH iaitu Nabi-nabi, para Shiddiqiin, orang-orang yang mati syahid dan orang-orang soleh. Dan merekalah teman yang sebaik-baiknva. (An Nisaa': 69)
(Thabrani, Abu Nuaim. Al-Hilyah. 4/240)



Dari Ibnu Abbas r.a dikatakan ada seorang lelaki datang kepada Nabi seraya berkata. "Wahai Rasulullah aku sangat mencintaimu dan selalu mengingatimu. tapi yang aku takutkan jika kelak engkau dimasukkan ke dalam syurga di tingkat yang paling tinggi sedangkan aku dimasukkan di tempat yang tidak sama denganmu, maka aku takut tidak dapat lagi melihatmu kelak di akhirat". Rasulullah SAW tidak menjawab ucapan lelaki itu sehingga ALLAH menurunkan firman-Nya. 


وَمَنْ يُطِعِ اللَّهَ وَالرَّسُولَ فَأُولَٰئِكَ مَعَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ مِنَ النَّبِيِّينَ وَالصِّدِّيقِينَ وَالشُّهَدَاءِ وَالصَّالِحِينَ ۚ وَحَسُنَ أُولَٰئِكَ رَفِيقًا
(An Nisaa': 69). 

Setelah itu Rasulullah SAW membacakan ayat tersebut di hadapan lelaki itu dan mendoakannya.
(Thabrani, Al-Haitsami. 4/7)



Kecintaan Sa'ad bin Mu'adz r.a.
Dari Abdullah bin Abu Bakar ra., '.Sesungguhnya Sa'ad bin Muadz r.a berkata kepada Nabi SAW. "Ya Rasulullah. mahukah engkau kami buatkan sebuah benteng dan kami siapkan di sisimu sebuah kenderaan. Kemudian kami maju berhadapan dengan musuh, jika kami diberi kemenangan oleh ALLAH maka itulah yang kami harapkan. tapi jika terjadi sebaliknya, maka engkau dapat segera pergi dengan kenderaan ini. Menemui pasukan kita yang masih ada di belakang kita. Sebab di belakang kami tertinggal sejumlah kaum yang sangat mencintaimu. Sungguh andaikata mereka tahu bahwa engkau akan berperang pasti mereka akan ikut semuanya. Akan tetapi di sebabkan mereka tidak tahu bahwa engkau akan menemui pasukan musuh seperti ini. Maka tidaklah hairan jika sebahagian orang tidak ikut bersama engkau." Maka Rasullah SAW menyatakan terimakasihnya dan mendoakan kebaikan baginya, kemudian mereka membangunkan sebuah benteng bagi Nabi.
(Ibnu Ishaq, Al-Bidayah 3/268)
Busuk.org
Kongsikan bersama:
+

Subscribe Here

Masukkan alamat email anda di bawah sekiranya ingin melanggan artikel di sini...

4 Comments

subhanaAllah sungguh besar cinta para sahabat kekpada baginda... hiba bace nie sebab mereka benar benar menghargai erti sebuah persahabatan

@Aku Penghibur betul tu.., memang kecintaan mereka pada Rasulullah tu sgt2 tinggi..

dari segmen yang sama ya..http://ezawarna-warnakehidupan-etuza.blogspot.com/

Assalammualikum...

mselim3 datang singgah tgk member sealiran...niche blog sama agama, saudara seislam... bagus perkongsian nie...mselim3 datang jenguk ke mari melalui ohbelog....
siapalah yang tidak rindu pada Rasullulah saw nabi junjungan mulia, walaupun kami umatmu dan tidak pernah menatap wajahmu tapi rindu kami padamu Ya Rasullulah saw tetap bertamu....kalau nak baca2 saat kewafatan Rasullulah saw memang sedih sangat, menitik air mata, kalau menghayati...

mselim

Link (bernyawa) akan dimatikan secara automatik..
Catatan: (memasukkan item pada ruangan komen)
Untuk menyisipkan video, sila gunakan tag <i rel="youtube">URL YOUTUBE ANDA...</i>
Untuk menyisipkan kode, sila gunakan tag <i rel="pre">KODE ANDA...</i>
Untuk menyisipkan gambar, sila gunakan tag <i rel="image">URL GAMBAR ANDA...</i>
Untuk menciptakan efek huruf tebal, sila gunakan tag <strong>TEKS ANDA...</strong>
Untuk menciptakan efek huruf miring, sila gunakan tag <em>TEKS ANDA...</em>

Terima Kasih..